Op weg naar Spoleto
Vanmorgen vroeg op en dus weer volop genoten van het ontbijt. Er was namelijk nu nog wel genoeg. Het is toch opmerkelijk hoe snel je weer gewend bent in een nieuw hotel. Gisteren waren we nog wat onzeker, maar nu voelen we ons op ons gemak. Het was gisteravond erg laat geworden, dus hebben we besloten om maar vrij snel naar Spoleto te vertrekken. Dit was het plan, maar onderweg is dat alweer veranderd. We hadden gisteren borden gezien met een verwijzing naar een pas, passe de Furlo. Al rijdende heeft Laura even gelezen dat het rijden door een kloof erg mooi moest zijn. Dat klopte uiteindelijk ook.
Na een Italiaans kopje koffie a € 1.25 en een cappuccino a € 1,25 (dat zijn nog eens prijzen!) op een terras, zijn we wat blijven genieten van de zon en de relatief lage temperaturen in de kloof. Daarna zijn we verder gereden naar Assisi. Dit is een dorp dat op een berg ligt en nog volledig in Middeleeuwse stijl is. Het staat zelfs op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De stad is omringd met een hoge verdedigingmuur met daar omheen diverse ondergrondse parkeergarages. Toen we aankwamen leek het of we de enigen waren, maar nadat we de eerste piazza's (pleinen) opliepen werden we verrast door het groot aantal bezoekers.
Het zijn wel weer allemaal oude gebouwen en vele mooie kerken. Robert is even in de Chiara basiliek geweest. Verderop kwamen we een Nederlander tegen die net op de plattegrond deze basiliek had gevonden en dit aan zijn vrouw vertelde, maar daar direct aan toevoegde: 'Het zijn hier gvd allemaal kerken, ik wordt er gek van!' Later bleek dat hij op zoek was naar zijn parkeergarage en onthouden had dat het bij een kerk was. En dan is zoeken met 32 graden in een plaats waar alles onder een helling ligt, niet prettig.
Onze reis ging verder door een glooiend landschap richting Perugia. De velden met uitgebloeide zonnebloemen zijn vervangen door olijfbomen. Spoleto is een stad die bekend staat om de muziek. Het heeft vele straatjes en bij de voorbereiding was de straat van het hotel al moeilijk op de tomtom te vinden. Gelukkig staan ook de lengte en breedte coördinaten in de verstrekte lijst vermeld. We kwamen steeds dichter bij het centrum en de straten werden smaller en smaller. Zo smal zelfs dat we eraan twijfelden of dit wel goed zo komen. Er verschenen borden dat de weg alleen toegankelijk was voor verkeer naar de hotels. De tomtom raakte ook van slag toen de tussenruimte van de afslagen korter dan 20 meter werden. Gelukkig zagen we een bordje van ons hotel en na 100 meter stonden we ervoor. Er was geen parkeerplaats, dus hebben we hem maar gewoon op een pleintje gezet voor het hotel. Onze kamer was mooi en we stonden versteld hoe een reisorganisatie zo'n locatie weet te vinden. De auto konden we in een parkeergarage verderop zetten. Het weggetje ernaar toe was ons verteld en dat was maar goed ook, want tussen de spiegel en de muur zat maar 20 cm. De ondergrondse parkeergarage was uiterst modern en kost maar € 3,00 per dag. We konden een parkeerkaart kopen voor twee dagen bij het hotel: ideaal!
We zijn natuurlijk na het parkeren nog even naar het centrum gegaan. Deze was eenvoudig te bereiken met een soort lopende band, zoals Schiphol er diverse van heeft. We hebben een heerlijk Italiaans ijsje gegeten. Terug in het hotel hebben we even geslapen en zijn daarna gaan eten. We redden ons aardig in het Italiaans. Tafeltje vragen, drinken bestellen ed. lukt al aardig. Dit gaat zo goed dat de ober ons zelfs al alleen de Italiaanse menukaart gaf. We hebben gekozen voor een typisch menu van deze regio: antipasti - brood met olijfolie en ham, il primi - pasta met tomatensaus, il secondo - geroosterde vis met aardappelen en gegrilde courgette en als het dessert een kopje cafe americano. Terug naar het hotel in het donker blijken de kleine straatjes mooi verlicht te zijn, maar erg stijl. De hellingspercentages zijn ca. 20%.
Wat de dag van morgen brengt is nog niet duidelijk, maar het zullen ongetwijfeld 'stenen' zijn . . . .
ik had ook nooit gedacht dat jullie zo gek op kerken zijn.groetjes en een prettige zondag.